ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ)




Το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων και επώδυνων οικονομικών μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση υπό την πίεση των καθημερινών εξελίξεων στην εγχώρια και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και λόγω της διαρκούς επιδείνωσης των όρων δανεισμού. Χαρακτηριστική της ανησυχίας ήταν η χθεσινή καθυστέρηση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία οφειλόταν και στις δραματικές εξελίξεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, τις οποίες παρακολουθούσαν στενά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέουκαι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αμέσως μετά, μιλώντας στους υπουργούς του και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχίαγια πρώτη φορά από το 1974». Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε προχθές το απόγευμα και το βράδυ, με αλλεπάλληλες επικοινωνίες μεταξύ κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων, όπου μοναδικό θέμα ήταν η αναγκαιότητα ταχείας και συντονισμένης δράσης και η μορφή που αυτή θα έχει. 
(κλικ στον τίτλο για περισσότερα)

Ενα από τα μέτρα που έχουν εξεταστεί αφορά το ενδεχόμενο περικοπών στις αμοιβές ή στα επιδόματα των εργαζομένων, κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας, και στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η πρόταση να ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου την κατάργηση ή τον ετεροχρονισμό του 14ου μισθού, και ειδικότερα του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας για το 2010. Κατά μία εκδοχή, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να προσφερθούν έναντι της περικοπής μετοχές κρατικών επιχειρήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση κατανοεί πλέον ότι πρέπει να επέμβει δραστικά στη ζώνη των δημοσίων δαπανών ώστε να εξασφαλίσει ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι των Βρυξελλών και των αγορών στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Παράλληλα, προσδοκά ότι με τον τρόπο αυτόν θα αποκτήσει περιθώρια κινήσεων, ούτως ώστε να μη βρεθεί στις αρχές του έτους υπό αυστηρή επιτροπεία, με όρους που θα ξεπερνούν και αυτούς του ΔΝΤ. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η συζήτηση βάσει της οποίας ο κ. Παπανδρέου οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να αναλάβει πρωτοβουλία και να παρουσιάσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα μέτρα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ακόμη και από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου μεταδίδεται η εκτίμηση ότι προεκλογικά καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες, που σήμερα θα πρέπει να μετριαστούν. 
Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.