Γράφει ο ΠΛΑΤΩΝ


Πριν από λίγες ημέρες, ο νέος υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, έδινε με περισσή χαρά ένα ολοκαίνουργιο σπίτι στην οικογένεια της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Μπροστά στις κάμερες φυσικά, η νέα κυβέρνηση έστελνε το μήνυμα της πάταξης του σύγχρονου δουλεμπορίου, έδειχνε αποφασισμένη να ελέγξει όσους εργολάβους παρανομούν και εκμεταλλεύονται τους υπαλλήλους τους..
Ο κύριος Λοβέρδος ωστόσο, ξέχασε να αναφέρει μερικά σημαντικά πράγματα :
Η παραχώρηση του σπιτού είχε ήδη δρομολογηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από συνάντηση της ΠΕΚΟΠ, το Σωματείο των Καθαριστριών όπου ανήκε η Κούνεβα, με την τότε υπουργό Εργασίας, Φάνη Πετραλιά.
Η εταιρεία όπου εργαζόταν η Κούνεβα, συνεργεία καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ, συνεχίζει και απολαμβάνει συνεργασίες με τον ΗΣΑΠ, υπουργεία, νοσοκομεία, λιμάνια, δημόσιους οργανισμούς και φορείς, για έναν και μόνο λόγο : Ιδιοκτήτες και μέτοχοι της εταιρείας, είναι  εγγεγραμένα μέλη του κόμματος, ενώ προσωπάρχης της εταιρείας, είναι μία κυρία στέλεχος της ΠΑΣΚΕ.
Το άρρωστο σύστημα με τις εργολαβίες στο Δημόσιο, νομοθετήθηκε και καθιερώθηκε το 2001, με νόμο του νυν υπουργού Υποδομών, κύριο Ρέππα.
Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε πραγματικά να βάλει τάξη στο άθλιο καθεστώς των συνεργείων καθαρισμού, θα μπορούσε τουλάχιστον να κάνει ένα ουσιαστικό πράγμα : έστω να δεχτεί να συναντήσει την ΠΕΚΟΠ και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 40,000 καθαρίστριες που δεν ασφαλίζονται, και που πληρώνονται λιγότερα από αυτά που δικαιούνται βάσει νόμου. Δεν το έκανε, ούτε καν την ημέρα που έδινε το σπίτι στην οικογένεια της Κούνεβα.
Δυστυχώς τα πράγματα για τους υπαλλήλους στα συνεργεία καθαρισμού γίνονται χειρότερα : λαμβάνουν ακόμη λιγότερα χρήματα, κολλούν ακόμη λιγότερα ένσημα, και όσοι διεκδικούν τα νόμιμα, δέχονται επίθεση με οξύ (συνδικαλίστρια στη Θεσσαλονίκη) και απειλές κατά της ζωής τους (Βλασία Δημητρακοπούλου - πρόεδρος ΠΕΚΟΠ).
Αν κατάφερε ένα πράγμα το Υπουργείο Εργασίας με την πολιτική του μέχρι στιγμής, είναι να γελοιοποιηθεί ακόμη και στα μάτια της Κωνστανίνας Κούνεβα. Ξαπλωμένη σε κρεβάτι του 6ου ορόφου του Ευαγγελισμού, με μηχανήματα να υποστηρίζουν τη φωνή της, και γιατρούς από πάνω της να ετοιμάζονται για μία ακόμη εγχείρηση στα μάτια της, θα αναρωτιέται : ΄΄Αν η επίθεση με βιτριόλι χαρίζει ένα σπίτι, τι πρέπει να πάθει κανείς σε αυτό το τόπο για να πάρει το βασικό μισθό και να βγει στη κατώτατη σύνταξη που προβλέπει η εργατική νομοθεσία;΄΄

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από A.B Ετικέτες
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.