Ενα δημοσιονομικό χάος στο οποίο κρύβεται δημόσιο χρέος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των επισήμως δηλωθέντων 300 δισ., περιγράφει η έκθεση-καταπέλτης της Επιτροπής για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Η ανεξάρτητη επιτροπή συγκροτήθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία και συμμετείχαν σε αυτήν εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Διαπιστώνει ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο, αφού στο επίσημο δεν περιλαμβάνονται υποχρεώσεις του κράτους προς προμηθευτές του ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου (εκτός των γνωστών οφειλών των νοσοκομείων), δάνεια δημοσίων οργανισμών που έχουν χορηγηθεί με κρατική εγγύηση, αλλά θα αναληφθούν αναπόφευκτα κάποια στιγμή και επίσημα από το Δημόσιο, επίσης και συμβάσεις ΣΔΙΤ, οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν ιδιωτικές και, τελικά, θα επιβαρύνουν το δημόσιο έλλειμμα και χρέος.
Το χάος με τα στατιστικά στοιχεία είναι ένας από τους παράγοντες που ενισχύουν τη δυσπιστία των αγορών και διευρύνουν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Χθες, το spread των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε μέχρι τις 309 μονάδες βάσης, ενώ σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε και το spread των CDS (ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας) 5ετούς διάρκειας.
(KATHIMERINI.GR)

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.