Ρεπορτάζ: Α. ΚΩΒΑΙΟΣ
Εφιαλτικά σενάρια για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης για το Ασφαλιστικό, εν όψει ανακοινώσεων στις οποίες θα προβεί ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος τις προσεχείς ημέρες.
Η επεξεργασία του σχεδίου ξεκινά από σήμερα και θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανέμενε τον Πρωθυπουργό να επιστρέψει από την Ινδία, προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα σημάνει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης την οποία προανήγγειλε ο κ. Γ. Παπανδρέου , χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι στιγμής τι ακριβώς εννοούσε.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποφεύγει τις τελευταίες ημέρες να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σενάρια και λέει ότι όλα βρίσκονται υπό μελέτη. Δεν αρνούνται όμως ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα, ως βασικές αρχές για τις αλλαγές που θα γίνουν. Οταν ερωτώνται για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας περιορίζονται να πουν ότι το μέτρο «δεν είναι για άμεση εφαρμογή» , υπονοώντας έτσι ότι η σκέψη υπάρχει και ότι αναζητείται φόρμουλα ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Από το αρμόδιο υπουργείο διαψεύδεται πάντως το ενδεχόμενο ενοποίησης Ταμείων σε αυτή τη φάση, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει προς ψήφιση τον ερχόμενο Απρίλιο.
 
(ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
 

Ε να από τα δεδομένα που υπάρχουν είναι ότι θα υπάρξει παράταση του εργασιακού βίου για κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα τολμήσει να αγγίξει για πρώτη φορά το «ταμπού» της 35ετίας θεσπίζοντας 40ετία για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας (σήμερα απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας). Από το υπουργείο Εργασίας αλλά κυρίως από το Μέγαρο Μαξίμου το σενάριο αυτό δεν διαψεύδεται, επιχειρείται όμως η υποβάθμισή του, στο πλαίσιο της απόπειρας να καθησυχαστούν οι πολίτες εν όψει των ανακοινώσεων.

Χωρίς να απορρίπτεται, ακούγεται και το σενάριο της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αν και υπογραμμίζεται ότι η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί κεντρικά και να υποστηριχθεί από το σύνολο σχεδόν του κυβερνητικού μηχανισμού. Πρόκειται για μια εκδοχή που, σύμφωνα με το επιτελείο συνεργατών του Πρωθυπουργού, θα στέλνει προς την Ευρώπη μια σημαντική ένδειξη των διαθέσεων της κυβέρνησης, καθώς παρόμοιες λύσεις υιοθετούνται σταδιακά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τα μηνύματα που μεταφέρουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αν προκριθούν αυτά τα σενάρια, δεν θα αφορούν σε καμία περίπτωση όσους έχουν «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» και κατά πάσα πιθανότητα ούτε όσους έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Είναι σχεδόν βέβαιο όμως ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.