Tου Αθανασιου Ελλις (H Καθημερινή)
Η χώρα βιώνει κρίσιμες ώρες, καθώς μάχεται να αποφύγει τη χρεοκοπία και να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της. Ο πρωθυπουργός, που καταβάλλει το τίμημα της καθυστερημένης αντίδρασής του, εξαγγέλλει σκληρά μέτρα. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πρόθυμος να τον στηρίξει, όπως πράττει με τον δικό του τρόπο και ο κ. Καρατζαφέρης. Και οι δύο κινήθηκαν ενωτικά και επανεξέλεξαν τον Κάρολο Παπούλια Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντίθετα, η Αριστερά για άλλη μια φορά αυτοεγκλωβισμένη στον μόνιμο αρνητισμό της δεν κατάφερε να υπερβεί τις εμμονές της και επέλεξε να μην υπερψηφίσει τον άνθρωπο που άνοιξε το Προεδρικό Μέγαρο στους ξεχασμένους αγωνιστές της. Ο λαός είναι απογοητευμένος από τους πολιτικούς, όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Δεν τους πιστεύει και δεν τους εμπιστεύεται. Εχει πεισθεί για την κρισιμότητα της κατάστασης, αναγνωρίζει καλές προθέσεις στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και στον Αντώνη Σαμαρά, και εμφανίζεται έτοιμος να προβεί στις αναγκαίες θυσίες. Ομως, ευλόγως εξακολουθεί να αντικρίζει με σκεπτικισμό όλα τα κόμματα, και κυρίως τα δύο μεγάλα που ασκούν εξουσία και τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία πρώτος πολίτης της χώρας. Ενας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που γνωρίζει πολλά και λέει λίγα, που μιλάει όταν πρέπει και σιωπά όταν το επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος στάθηκε όμως μακριά από πολώσεις και ακρότητες. Μια ενωτική επιλογή του Κώστα Καραμανλή που δικαιώθηκε, και στην οποία συμφώνησαν και πάλι τα δύο κόμματα εξουσίας, επιβεβαιώνοντας μια ευπρόσδεκτη πρακτική που άρχισε με την εκλογή τού επίσης δημοφιλούς Κωστή Στεφανόπουλου το 2000 και σίγουρα προάγει την κοινωνική συνοχή και ωφελεί τη χώρα.


(ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)



Κατά την πρώτη θητεία του ο Κάρολος Παπούλιας άσκησε τα καθήκοντά του υποδειγματικά. Με εύστοχες παρεμβάσεις σε σειρά κοινωνικών ζητημάτων λειτούργησε ως θεματοφύλακας της ενότητας του κοινωνικού ιστού που δοκιμάζεται. Εκφραστής της αυστηρής γραμμής στα εθνικά θέματα, έχει επιφυλάξεις για πρόσωπα και πολιτικές, αλλά είναι έτοιμος να στηρίξει ρεαλιστικές λύσεις όταν χρειασθεί. Αλλωστε, το ελληνοτουρκικό μνημόνιο του ’88 για μορατόριουμ πτήσεων και άλλα μέτρα εμπιστοσύνης στο Αιγαίο φέρει το όνομά του, ενώ ως υπουργός Εξωτερικών τον Σεπτέμβριο του ’95 υπέγραψε στη Νέα Υόρκη την Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια. Ο γράφων έζησε από κοντά τη μεθοδικότητα και σταθερότητα με την οποία είχε τότε χειρισθεί τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες την τελευταία στιγμή παρολίγο να τιναχθούν στον αέρα λόγω της απαίτησης του ομολόγου του, Στέβο Τσερβένκοφσκι, να προηγηθεί της υπογραφής της συμφωνίας η άρση του εμπάργκο από την Ελλάδα. Ο θεσμικός του ρόλος, αλλά και η μετρημένη προσωπική του διαδρομή, προσδίδουν στον λόγο του βαρύνουσα σημασία, καθώς απευθύνεται σε έναν λαό που έχει ανάγκη προτύπων ήθους την ώρα που η διαφθορά καθιστά την καθημερινότητα ακόμη πιο επώδυνη.
Πιστός στη μέχρι τώρα στάση του ο Κάρολος Παπούλιας μίλησε χθες για συστράτευση με στόχο την από κοινού «ιστορική μετάβαση στην αντίπερα όχθη». Αποδεχόμενος την πανηγυρική επανεκλογή του δήλωσε, με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, ότι η επιλογή των βουλευτών τον τιμά. Οι πολίτες του απαντούν ότι αυτός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο το αξίωμά του, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα πράξει και κατά τη δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος, κινούμενος υπεράνω κομμάτων, επικρίνοντας συμπεριφορές που προκαλούν το κοινό αίσθημα, και εμπνέοντας έναν λαό στα πρόθυρα της κατάθλιψης.
Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.