Ρεπορτάζ: Α. Μπουγάτσου
Συχνές επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον Ιωάννη Σπανουδάκη, σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, περιλαμβάνονται στα ημερολόγια και στα αρχεία του τέως Mister Siemens.
Οι επαφές αυτές, που φαίνεται να αρχίζουν από το 2003, συνεχίζονται μέχρι και το 2007, ενώ η οικειότητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο επιτρέπει στον κ. Σπανουδάκη να ζητάει ακόμα και προσλήψεις δικών του από τη Siemens, όταν έπεσε πλέον η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο κ. Σπανουδάκης, στον οποίον η σημερινή κυβέρνηση εμπιστεύθηκε το κρίσιμο πόστο του ΟΠΑΠ, ήταν ο «στρατηγός» της Γιάννας Αγγελοπούλου και κατείχε το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου στον «ΑΘΗΝΑ 2004». Την περίοδο που αρχίζουν να καταγράφονται οι επαφές του Μ. Χριστοφοράκου με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του «ΑΘΗΝΑ 2004», εξελίσσεται και το σίριαλ με τον διαγωνισμό για την προμήθεια του C4Ι (σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων).

 (ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)


  Στη Διυπουργική

Ο Ιωάννης Σπανουδάκης την περίοδο εκείνη είναι και μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής που είχε οριστεί, πάνω από τη 14μελή Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών των δύο κοινοπραξιών (TRS και SAIC) που διεκδικούσαν τη χρυσή σύμβαση. Η Επιτροπή είχε το ρόλο του αποδέκτη-αξιολογητή των εισηγήσεων της 14μελούς επιτροπής, ενώ το τελικό όργανο που έλαβε την κατακυρωτική απόφαση υπέρ της SAIC, ήταν το ΚΥΣΕΑ. Σ' αυτήν μετείχαν, πλην του Ι. Σπανουδάκη, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγ. Μαλέσιος, ο Κων. Καρτάλης, τότε γενικός γραμματέας Πολιτισμού, ο Σπ. Τραυλός, τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών και ο Δημ. Ευσταθιάδης, τότε γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης. Μ' έναν λόγο, η επιτροπή αυτή ήταν το «κλειδί» για τους «μνηστήρες», μεταξύ των οποίων και η Siemens (που κυριαρχούσε στην κοινοπραξία της SAIC και τελικά ανέλαβε να εκτελέσει έργα αξίας 183 εκατ. ευρώ από τα 255 εκατ. ευρώ της σύμβασης) και το 2003 παίχτηκαν πολλά. Στις 19 Μαΐου 2003, οι SAIC - Siemens - ΔΙΕΚΑΤ κέρδισαν και η σύμβαση υπεγράφη εν μέσω παρασκηνίου, ενώ τρία χρόνια μετά ήρθαν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις για τις μίζες της Siemens για το C4Ι.
Η συμμετοχή του κ. Σπανουδάκη στη Διυπουργική Επιτροπή για το C4Ι και συνάμα οι επαφές του με τον Μ. Χριστοφοράκο κατά τη διάρκεια του 2003 γεννούν το ερώτημα: Αν αυτές οι επαφές επιδιώχθηκαν από τη Siemens, που ήθελε να παρακολουθεί την εξέλιξη του κρίσιμου διαγωνισμού και, ο κ. Σπανουδάκης έμεινε ανεπηρέαστος απ' αυτές, όταν ήρθε η ώρα της απόφασης.
Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2003 είναι καταχωρισμένες τουλάχιστον επτά εγγραφές στο όνομα Σπανουδάκης (κλήσεις, προσκλήσεις, υπομνήσεις κ.ά.) στις οποίες τις περισσότερες φορές εμφανίζεται και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη (τότε δημάρχου Αθηναίων).
Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Ιωάννης Σπανουδάκης ορίζεται από τη Siemens ως ένας από τους ομιλητές στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα (International Opinion Leader Coference του Τομέα Δικτύων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής). Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Διονύσης Δενδρινός (υπεύθυνος για το C4Ι) με επιστολή που του απέστειλαν στις 26/2/2004, τον ευχαριστούν, του επισημαίνουν ότι η ανταπόκρισή του αναγνωρίστηκε ιδιαίτερα από τους διεθνείς ανταποκριτές ξένου Τύπου, του χαρίζουν ένα προηγμένο κινητό τηλέφωνο και εκφράζουν την ελπίδα και άλλων ευκαιριών παρουσίας του...
Και μετά το 2004
Ομως, οι σχέσεις Χριστοφοράκου - Σπανουδάκη συνεχίζονται και μετά το τέλος της Ολυμπιάδας. Το μαρτυρούν τα βιογραφικά που ο Ι. Σπανουδάκης στέλνει στον Χριστοφοράκο για την πρόσληψη ατόμων που ο ίδιος υποδεικνύει, από τη Siemens. Ο Ι. Σπανουδάκης, ενδεικτικά αναφέρουμε, έχει στείλει βιογραφικά τριών ατόμων από τις 26/10/2004 μέχρι τις 8/6/2005, για τα οποία επιδεικνύεται ενδιαφέρον. Ο Χριστοφοράκος χρεώνει στελέχη της Siemens με το καθήκον να κάνουν συνεντεύξεις στα άτομα που του στέλνει ο Ι. Σπανουδάκης, ενώ στο ημερολόγιο και του 2007 ο τελευταίος περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που φροντίζει ο ισχυρός της Siemens να προσκαλεί.
Και ο Καρτάλης
Πάντως και άλλο ένα μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για το C4Ι, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Κωνσταντίνος Καρτάλης, εμφανίζεται ως εγγραφή στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου στις 16 Ιουλίου 2003, ημερομηνία κατά την οποία αναγράφεται και το όνομα Γείτονας.
Το τι σημαίνουν όλες αυτές οι επαφές την περίοδο εκείνη, το γνωρίζουν μόνον οι ίδιοι και ο Χριστοφοράκος, που πάσχιζε για υψηλές επαφές.
Ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της Siemens, Ράινχαρντ Ζίκατσεκ στις απολογίες του ισχυρίζεται ότι για να ανατεθεί το έργο του C4Ι στη Siemens και στην κοινοπραξία, ο Χριστοφοράκος είπε ότι έπρεπε να πληρώσει τέσσερα υπουργεία (Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού - Αθλητισμού και ένα τέταρτο). Η Siemens, λέει, έπρεπε να εξασφαλίσει, σε συνάρτηση με το έργο αυτό, δέκα εκατ. ευρώ από εικονικές συμβάσεις συμβούλων για να πληρωθούν στα υπουργεία. *

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.