(kathimerini.gr)
Πιθανή συγχώνευση μεταξύ Aegean Airlines και Olympic Air αναμένεται να αλλάξει άρδην το τοπίο στην ελληνική αεροπορική αγορά, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη διεξαγωγή σχετικών συνομιλιών. Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών φαίνεται ότι έχει προ πολλού δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα, με ανακοινώσεις τους στο Χρηματιστήριο και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη διεξαγωγή συνομιλιών, ενώ κύκλοι των δύο μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της χώρας κάνουν λόγο για κίνηση που υπαγορεύεται από την κοινή λογική. Ο έντονος ανταγωνισμός από τη μια, η παγκόσμια οικονομική συγκυρία από την άλλη και η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται ότι οδήγησαν τους δύο ισχυρούς άνδρες (κ. Βασιλάκη, Βγενόπουλο) στη συνεργασία παρά τα βέλη που είχαν εκτοξευθεί στο παρελθόν μεταξύ τους. Οι ανακοινώσεις και των δύο πλευρών μιλούν για συνεργασία, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν σαφή λόγο για συγχώνευση των δύο εταιρειών και δημιουργία μιας νέας εταιρείας. Η πλευρά MIG διαρρέει ότι το όνομα της νέας εταιρείας και το λογότυπο που θα επιλεγεί θα είναι αυτό με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν συμφωνεί σε κάτι τέτοιο η Aegean. Η συγχώνευση εκτιμάται ότι θα γίνει στη βάση του 50%-50%, με δεδομένο μάλιστα ότι αφορά δύο εταιρείες αντίστοιχου μεγέθους. Ωστόσο βάσει της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο, η Olympic Air δεν πρέπει να «αλλάξει χέρια» ώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δύναμη των δύο εταιρειών μαζί μετρά περίπου 12 εκατ. επιβάτες ετησίως και 1,2 δισ. ευρώ τζίρο.
Ενδεχόμενη συμφωνία των δύο πλευρών ...(ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)




θα σημαίνει ενοποίηση στόλου, προορισμών και προσωπικού. Σε επίπεδο προσωπικού, οι πηγές των εταιρειών σημειώνουν ότι θα υπάρξει δέσμευση για τις λιγότερες δυνατές περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο τη διοίκηση.
Η απάντηση των εταιρειών στο ενδεχόμενο δημιουργίας μονοπωλιακού καθεστώτος στο εσωτερικό της χώρας (που ήταν και ο επίσημος λόγος που αποκλείστηκε η Aegean από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής στις αρχές του 2009) είναι ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, δραστηριοποιείται μόνο μία εταιρεία στο εσωτερικό της χώρας. Πηγές των εταιρειών σημειώνουν ότι το μερίδιο των ελληνικών εταιρειών στην Ευρώπη είναι τόσο μικρό εξαιτίας των πτήσεων και από ξένες εταιρείες ώστε να μη δημιουργεί ζητήματα μονοπωλίου.
Το ζήτημα αναμένεται, μετά τη σύναψη της συμφωνίας, να κληθεί να διαχειριστεί η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί οτιδήποτε. Ωστόσο η υπόθεση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη σε ό, τι αφορά την εξέτασή της για το αν δημιουργούνται ανταγωνιστικές συνθήκες, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας.


Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.