Κάποτε το αγαπούσαν ως χρώμα της ελπίδας ή το λοιδορούσαν ως χρώμα της ζήλιας. Πολλές ομάδες το έχουν σημαία τους -γι αυτό το αγαπούν οι οπαδοί τους και το μισούν οι αντίπαλοι. Σε πολλές χώρες, μάλιστα, έχει και ειδικό πολιτικό… βάρος, άρα και ορκισμένους φίλους και εχθρούς: Από τις πράσινες κορδέλες του πολιτικού Ισλάμ και τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ μέχρι το χρώμα -πολιτικό μήνυμα- όνομα των οικολόγων Πράσινων.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, το πράσινο φαίνεται να έχει μόνο φίλους. Πάει με όλα, με την ανάπτυξη και την ενέργεια, με τα σπίτια, τα αυτοκίνητα ακόμη και με τα προφυλακτικά. Είναι το χρώμα της μόδας στον χώρο των μπίζνες. Το «πράσινο» σημαίνει πλέον επιχειρείν φιλικό προς το περιβάλλον και κάθε εταιρεία που σκέφτεται το μέλλον προσπαθεί να «πρασινίσει» για να κερδίσει έδαφος στους καταναλωτές. (Διαβάστε περισσότερα)



Αυτό πάνε να κάνουν και τα McDonaldʼs ξεκινώντας πειραματικά από τη Γερμανία: αντίο στο «κόκκινο», καλωσόρισες  «πράσινο». Μέχρι τώρα, ένα από τα σήματα κατατεθέν της παγκοσμιοποίησης, το χρυσό κεφαλαίο «Μ» των McDonaldʼs, αναπαυόταν πάνω σε μια πλατιά κόκκινη φάσα. Έτσι εντόπιζε κανείς αμέσως που σερβίρεται χάμπουργκερ και κόκα κόλα, από το Σικάγο μέχρι το Βερολίνο κι από την Αθήνα μέχρι τη Σιγκαπούρη. Το κόκκινο ήταν το ίδιο έντονο με το χρώμα στα «στοπ». Θα μπορούσε να διαβαστεί και ως προειδοποίηση: «κίνδυνος, εδώ πλαστικό φαστ φουντ».
Γι' αυτό και τα αφεντικά της αλυσίδας αποφάσισαν να το γυρίσουν στο πράσινο. Να στείλουν υπόγεια το σήμα της υγείας, και ευθέως το σήμα της φιλικής συμπεριφοράς προς το περιβάλλον.
Ωστόσο, την πράσινη σφραγίδα την παίρνουν εκείνα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, που συστηματικά ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια, που δείχνουν όσο το δυνατόν περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον, που προσέχουν πώς εκμεταλλεύονται τις πρώτες ύλες, τη χλωρίδα και την πανίδα.
Αυτό στην περίπτωση μιας αλυσίδας γρήγορου φαγητού θα σήμαινε τεράστιες αλλαγές: στον τρόπο εκτροφής των ζώων που καταλήγουν να γίνουν χάμπουργκερ, στον τρόπο καλλιέργειας του σταριού, του καλαμποκιού και της πατάτας, στην επιλογή του λαδιού και του τρόπου μαγειρέματος, στον τρόπο που πακετάρονται τα χάμπουργκερ - τα οποία προκαλούν βουνά από σκουπίδια αφού φαγωθούν- και πάει λέγοντας. Τέτοιες αλλαγές δεν ανήγγειλαν τα McDonaldʼs. Η στροφή τους προς το πράσινο είναι για την ώρα μόνο… χρωματική.


ΠΛΑΤΩΝ

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από A.B
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.