Ρεπορτάζ:Ειρήνη Χρυσολωρά
Σε 30 ημέρες θα έρθει η «στιγμή της αλήθειας» για την Ελλάδα, καθώς τότε θα κληθεί πιθανότατα- να πάρει πρόσθετα σκληρά μέτρα, οπως η αύξηση του ΦΠΑ και η περαιτέρωπερικοπή δαπανών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τον 14ο μισθό. 
Μάλιστα, τα νέα μέτρα θα είναι καθ΄ υπαγόρευσιν Βρυξελλών, ενώ η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει καν στην ψηφοφορία, όπως αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που- για άλλη μια φορά- δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα εργαλεία στήριξης της Ελλάδας έναντι της κερδοσκοπίας των αγορών, παρά τη σχετική επιδίωξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρέν, είπαν χθες ότι η Ελλάδα πήρε προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα υποβάλει την πρώτη της έκθεση πεπραγμένων προκειμένου να αποδείξει αν μπορεί ή όχι να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της κατά 4% του ΑΕΠ, με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει. Αν φανεί ότι δεν μπορεί να τον πετύχει, τότε, όπως είπαν οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα συμφώνησε να πάρει επιπλέον μέτρα.
Ουσιαστικά, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, τα πρόσθετα μέτρα είναι σχεδόν σίγουρα, καθώς ήδη υπάρχουν εξελίξεις όπως η απρόβλεπτα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ, που προοιωνίζονται κινδύνους για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ έδωσε χθες και μια πρόγευση του πιθανού περιεχομένου τους. Μίλησε για περαιτέρω περικοπές δαπανών, για αύξηση του ΦΠΑ, για αύξηση των ειδικών φόρων στα αγαθά πολυτελείας, όπως και στα αυτοκίνητα αλλά και για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας καυσίμων.
Έτσι, στις 16 Μαρτίου η Ελλάδα θα υποβάλει την έκθεσή της για την πρόοδο στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Αν διαπιστωθεί ότι οι στόχοι του ΠΣΑ δεν είναι εφικτοί, η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με τον κ. Ρεν και τις υπηρεσίες του τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία συμφώνησε να πάρει. Την απόφαση, όμως, θα πάρει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με ψηφοφορία στην οποία δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ισχύουν στην Ένωση, όπως είπε ο κ. Ρεν.
«Η Ευρωζώνη θα αποφασίσει, η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει. Αν τα μέτρα που έχει πάρει αποδειχθούν ανεπαρκή, θα της επιβάλουμε επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Γιούνκερ, κλείνοντας το μάτι στις αγορές, σε περίπτωση που θεωρούσαν ότι οι υπουργοί αντιμετώπισαν την Ελλαδα με επιείκεια. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο ίδιος θέλησε να καταστήσει σαφές ότι- αν και δεν ανακοινώθηκαν- υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι, οι οποίοι θα κινητοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Θα αντιδράσουμε συντονισμένα, είπε.
«Ο λαός της Ελλάδας δεν αφήνεται στο έλεος των αγορών», συνέχισε ο κ. Γιούνκερ. «Δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη. Αντίθετα».
Ο ίδιος άλλωστε, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως γνωρίζει πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλει.

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.