Ρεπορτάζ:Πρ. Γιόγιακας

Πρόσβαση σε καθαρό νερό για τους κατοίκους των ρυπασμένων περιοχών στα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και τη Θήβα από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα προανήγγειλε χθες- χωρίς ωστόσο να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα- ηυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στα Οινόφυτα. 
«Έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης τα έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού από την Υλίκη και τον Μόρνο. Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, θα παρασχεθεί η αναγκαία τεχνική βοήθεια για την επέκταση των δικτύων, με στόχο την κάλυψη μεμονωμένων περιοχών ή οικισμών», επεσήμανε.
Παρουσιάζοντας τα μέτρα για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, που συντελέστηκε από την ανεξέλεγκτη διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων, η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι «οι βιομηχανίες θα αναλαμβάνουν από εδώ και πέρα το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης». Την περίοδο 2004- 2010 το ύψος των εισηγηθέντων προστίμων που επιβλήθηκαν στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν ανέρχεται σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ. 
(ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

Στα μέτρα περιλαμβάνεται ακόμη η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού από κρατικό φορέα, ενώ καταργούνται οι υπουργικές αποφάσεις (του 1965 και του 1969), με τις οποίες ο Ασωπός καθιερώνεται ως αποδέκτης επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων. Επίσης, προωθείται η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των Αποβλήτων.
«Ασυγχώρητη αδιαφορία»
«Αναγνωρίζουμε ότι το οξύ και σύνθετο πρόβλημα της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα από εξασθενές χρώμιο, αλλά και βαρέα μέταλλα και ρυπαντικές ενώσεις, δυστυχώς επεκτάθηκε και επιδεινώθηκε, μετά την ασυγχώρητη αδιαφορία που επιδείχθηκε τα τελευταία χρόνια από την Πολιτεία και ιδιαίτερα από το 2007, όταν για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό και τα υπόγεια νερά», ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση στην περιοχή από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων, θα ζητηθεί από τις βιομηχανίες η εγκατάσταση παροχομέτρων (μη αναλογικά, μη μηδενιζόμενα, που θα καταγράφουν διαρκώς την παροχή) στις γραμμές των υγρών αποβλήτων και στην αρχή των αγωγών που παροχετεύουν τα υγρά τους απόβλητα στον Ασωπό.

Αυτό γίνεται για να υπάρχει καθημερινός έλεγχος στα παραγόμενα απόβλητα σε κάθε βιομηχανία. 

ΘΑ ΓΙΝΕΙ καταγραφή όλων των γεωτρήσεων (παλιών και νέων) που διαθέτουν οι βιομηχανίες και θα σφραγιστούν αυτές που δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης θα σφραγιστούν οι βόθροι διάθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων. Σήμερα ακόμη και οι βόθροι των αστικών λυμάτων γίνονται αποδέκτες των βιομηχανικών ανεπεξέργαστων λυμάτων. «Η Πολιτεία και οι εκπρόσωποί της επιτέλους αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και παίρνουν μέτρα που οφείλουν στους πολίτες», τόνισε η γενική γραμματέας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντόπουλου. 

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.