Ρεπορτάζ:Λουκάς Δημάκας (ΤΑ ΝΕΑ)


Στα μέσα Δεκεμβρίου το υπουργείο Άμυνας πλήρωσε 106 εκατ. ευρώ- περίπου το 80% της τελευταίας δόσης- ξαφνιάζοντας όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε κάνει αρκετές παραστάσεις στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για τις καθυστερήσεις στις παραλαβές των Απάτσι. Είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν η τελευταία4η- τροποποίηση της αρχικής σύμβασης από τον τότε υπουργό Άμυνας κ. Μεϊμαράκη λίγο πριν αυτός ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον. Οι αργόσυρτες διαδικασίες συνεχίστηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά τα χρόνια τα 12 ελικόπτερα έμειναν αποθηκευμένα σε υπόστεγα στα Μέγαρα. Η Αθήνα δεν προχωρούσε στην παραλαβή επικαλούμενη αποκλίσεις από τις τεχνικές προδιαγραφές- άλλες μικρές, άλλες μεγαλύτερες.
Ωστόσο, κατά τους ειδικούς, η παρατεταμένη ....(ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)



καθυστέρηση οφειλόταν κυρίως σε δημοσιονομικούς λόγους: Η Ν.Δ. μεθόδευε έτσι τις παραλαβές όπλων κατ΄ έτος ώστε να κρατείται χαμηλά το έλλειμμα, καθώς μετά το τρικ της γαλάζιας απογραφής Οδηγία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ορίζει ότι το κόστος αγοράς κάθε όπλου εγγράφεται στο έλλειμμα τη στιγμή της παραλαβής. Ταυτόχρονα η εμφανιζόμενη καθυστέρηση ευνοούσε τη γαλάζια προπαγάνδα ότι για όλα έφταιγαν οι κακές επιλογές του ΠΑΣΟΚ... Στελέχη της σημερινής κυβέρνησης «τραβούν τα μαλλιά τους» από τις εκκρεμότητες τέτοιου τύπου που παρέλαβαν: από τα 14 υποβρύχια «214» μέχρι τα πυρομαχικά των 170 τανκς Leopard 2 Ηel και από τα 20 μεταγωγικά ελικόπτερα ΝΗ-90 μέχρι τα ανταλλακτικά των F-16, των Μιράζ 2000-5 και των πλοίων. Η Ν.Δ. κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ ότι στην ίδια λογική κινήθηκε και όσον αφορά μείζονες επιλογές (φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης κ.ά.). «Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση η προτεραιότητά μας είναι σαφώς η προμήθεια ανταλλακτικών και εφοδίων προκειμένου να αυξήσουμε τον αριθμό των ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών, πλοίων, αντιαεροπορικών κ.λπ. από αυτά που έχουμε και όχι με την αγορά νέων», είπε αρμόδια πηγή αναφερόμενη στην πολιτική που ακολουθείται. 
Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.