Ρεπορτάζ:Κ Σιωμόπουλος


Πρόσθετο φόρο ως και 1.200 ευρώ κινδυνεύουν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.) δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν εντός του 2010 το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των12.000 ευρώ. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών με το νέο καθεστώς αποδείξεων επιβάλλει για εισόδημα 12.000 ευρώ φορολογικό συντελεστή 10%. Προκειμένου να μηδενιστεί ο συγκεκριμένος συντελεστής και να λειτουργήσει ως αφορολόγητο το πρώτο κλιμάκιο θα πρέπει οι φορολογούμενοι πολίτες να συγκεντρώσουναποδείξεις πολλών χιλιάδων ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το ζευγάρι μισθωτών με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 20.000 ευρώ έκαστος, δηλαδή μηνιαίος καθαρός μισθός 1.300 ευρώ. Θα πρέπει μέσα στον χρόνο να συγκεντρώσουν αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών συνολικής αξίας 12.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο και να μην πληρώσουν 1.200 ευρώ πρόσθετο φόρο. Δηλαδή θα πρέπει κάθε...(ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)



 μήνα να λαμβάνουν αποδείξεις από αγορές 1.000 ευρώ. Το ποσό το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ζητεί να καλύπτεται από αποδείξεις θα ήταν πιο εφικτό να γίνει αν το υπουργείο έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν αποδείξεις οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 50% των μηνιαίων δαπανών. Ποιες είναι αυτές; Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ, των ιδιωτικών εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, τα εισιτήρια λεωφορείων, μετρό, τρένων, πλοίων κτλ. Ολα τα παραπάνω όμως το υπουργείο Οικονομικών τα εξαιρεί από τις αποδείξεις που μπορεί να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος για να δικαιούται το αφορολόγητο και αυτό δημιουργεί πρόσθετο πονοκέφαλο στους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις δεν διαθέτουν τα αντίστοιχα εισοδήματα για να καταναλώσουν.

Μια άλλη περίπτωση την οποία οφείλει να επανεξετάσει το υπουργείο Οικονομικών προτού καταλήξει στις τελικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες είναι το γεγονός ότι αν κάποιος δηλώσει ως εισόδημα στην Εφορία 11.900 ευρώ θα χρειαστεί να προσκομίσει ως αποδείξεις στην Εφορία το 10% αυτών, δηλαδή 1.190 ευρώ, ενώ αν κάποιος δηλώσει στην Εφορία 12.100 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίσει το τριπλάσιο ποσό, δηλαδή το 30% αυτών, ήτοι 3.630 ευρώ. Αυτό από μόνο του συνιστά αδικία για τους φορολογουμένους εκείνους που διαθέτουν εισοδήματα λίγο πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.