ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ (TO BHMA)



Ισχυρές πολιτικές πιέσεις δέχεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης μετά την εκλογή τού κ. Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Οι ημέρες που ο κ. Καρατζαφέρης είχε την ευχέρεια των κινήσεων, εκμεταλλευόμενος εν πολλοίς τη «θολή» στρατηγική περί μεσαίου χώρου και την απαξιωτική στάση πολλών στελεχών της προηγούμενης ηγετικής ομάδας προς τον μέσο ψηφοφόρο της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζεται «καθαρόαιμος δεξιός», πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Η στρατηγική επιλογή του κ. Σαμαρά να επαναπατριστούν πολιτικά στη ΝΔ όσοι απείχαν από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και όσοι βρήκαν προσωρινή «πολιτική στέγη» στον ΛΑΟΣ δημιουργεί σημαντικό ρήγμα στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Υπό το κλίμα της επανάκαμψης «ευκαιριακών» ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ στη ΝΔ, ο κ. Καρατζαφέρης αναγκάζεται να υιοθετήσει πιο δεξιό πολιτικό λόγο και ήδη τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται μια σαφέστατα δεξιότερη ανακίνηση θεμάτων που αφορούν οικονομικούς μετανάστες. Οι ισχυροί πολιτικοί μετασεισμοί στον χώρο της δεξιάς παράταξης, μετά τη νίκη του κ. Σαμαρά, επαναπροσδιορίζουν τα πολιτικά δεδομένα και ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ θα επιστρέψει στη ΝΔ. Ο κ. Καρατζαφέρης, αρκετά αμήχανος, όπως παρατηρούν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες και από τον χώρο της ΝΔ, και υπό την πίεση που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλάζει τακτική: ανεβάζει τους τόνους και κινείται πιο δεξιά απ΄ ό,τι την προηγούμενη περίοδο. (περισσότερα κλικ στον τίτλο)

Ηδη σε μία εβδομάδα ο κ. Καρατζαφέρης έχει κάνει δύο σημαντικά λάθη, κατά τους πολιτικούς αναλυτές: το ένα ήταν να προτείνει να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και το δεύτερο ήταν η χθεσινή επίθεσή του στον κ. Αλ. Τσίπρα. Το πρώτο το εκμεταλλεύθηκε ο κ. Σαμαράς απορρίπτοντας την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη. Ετσι κέρδισε πολιτικούς πόντους, αρνούμενος να «παίξει με τους θεσμούς» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την αρχική θέση του να στηρίξει εκ νέου τον κ. Κ. Παπούλια για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς, όπως λένε συνομιλητές του, δεν έχει λόγους να ασχοληθεί με τον ΛΑΟΣ και τα όσα λέει και πράττει ο πρόεδρός του, αφού τον ενδιαφέρει πρωτίστως η αναδιάταξη των δυνάμεων και η ανασυγκρότηση της ΝΔ. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ πιστεύουν ότι με τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ σταδιακά ο ΛΑΟΣ θα αποδυναμωθεί και θα συρρικνωθεί η εκλογική του δύναμη.

Εξάλλου ο πολιτικός λόγος του κ. Σαμαρά απευθύνεται στην «καρδιά» του μέσου Νεοδημοκράτη που κάποια στιγμή είτε κατέφυγε ή σκεπτόταν να μετακομίσει πολιτικά στον ΛΑΟΣ. Συνομιλητές του επισημαίνουν με έμφαση ότι ένα από τα βασικά προεκλογικά του συνθήματα ήταν: «Απελευθέρωση από πλέγματα του παρελθόντος που μας κρατούσαν μακριά από τα ιδανικά μας- Δεν θα κρύβουμε πια τις ιδέες μας».

Η ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Σαμαρά αρχίζει να εισβάλλει στον ζωτικό χώρο του ΛΑΟΣ για να ακολουθήσει η εκλογική αφαίμαξη που προπαρασκευάζεται. Εξάλλου ο κ. Σαμαράς, όπως εκτιμάται, είναι πιο δύσκολος αντίπαλος για τον κ. Καρατζαφέρη από τον πρώην πρωθυπουργό και απελθόντα πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλή. Ετσι υπό τη νέα ηγεσία θα υπάρχουν πιο σκληρές θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η δημόσια ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική, η λαθρομετανάστευση κ.ά.

Π ρωταρχικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι να αποτρέψει διαρροές στη ΝΔ, να εξασφαλίσει την επιστροφή όσων ψηφοφόρων την εγκατέλειψαν και μετά να κερδίσει την προτίμηση άλλων πολιτών. «Πρώτα θα πάψουμε να χάνουμε και ύστερα θα αρχίσουμε να κερδίζουμε.Δεν θα μετακινήσω το κόμμα κεντροαριστερά. Δεν θα αφήσω χωρίς εκπροσώπηση τη μεγάλη μάζα των οπαδών μας» λέει το τελευταίο διάστημα, και τονίζει με έμφαση ότι στόχος του δεν είναι η ανασύσταση της Δεξιάς αλλά η δημιουργία μιας μεγάλης Κεντροδεξιάς.

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και της επανασυσπείρωσης της λαϊκής βάσης της ΝΔ, η νέα ηγεσία θα έβλεπε με καλό μάτι την ενσωμάτωση ικανών και αξιόλογων στελεχών του ΛΑΟΣ, αλλά όχι την πλήρη αφομοίωση του κομματικού του μηχανισμού. «Δεν μας ενδιαφέρει το “όλον”, αλλά τα ποιοτικά στελέχη» λένε παράγοντες της ΝΔ που θεωρούν ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μεγάλη μετατόπιση από τον ΛΑΟΣ προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Καρατζαφέρης επί προεδρίας του κ. Καραμανλή επένδυε στην απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος της ΝΔ, αλλά με τη στρατηγική επιλογή του κ. Σαμαρά για «ανοικοδόμηση» του κόμματος και ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό του, θα διαπιστώσει μεσοπρόθεσμα απώλεια δυνάμεων, όπως εκτιμάται από έμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενας από τους στόχους του κ. Σαμαρά είναι να δώσει ξανά στη ΝΔ ιδεολογικό υπόβαθρο και να ανακτήσει το «πατριωτικό» προφίλ της σε μια περίοδο που τα εθνικά θέματα- ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και Σκοπιανόθα βρεθούν στο προσκήνιο, σε συνδυασμό με την προβολή του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» έναντι του νεοφιλελευθερισμού.

Εν τω μεταξύ χθες παραιτήθηκε από μέλος της ΝΔ ο μουσουλμάνος πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιλχάν, όπως και άλλα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της περιοχής, λέγοντας ότι «είναι πέραν κάθε φαντασίας όσα φημολογούνται περί “παιχνιδιών” της Αγκυρας».




Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.