Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ)
Αναλογιζόμενοι τα υπέρ και τα κατά της όποιας επιλογής, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών αλλά και των ισχυρότερων οικονομικώς κρατών της ζώνης του ευρώ προβληματίζονται εδώ και καιρό αν τελικώς θα πρέπει να δώσουν σανίδα σωτηρίας στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε άλλες χειμαζόμενες χώρες της ΕΕ, όπως π.χ. η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.
Το ζήτημα επανήλθε χθες ορμητικά στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής επικαιρότητας με αφορμή δημοσίευμα της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde», η οποία επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές ανέφερε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και κάποιες από τις χώρες του ευρώ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητούν τρόπους παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά αρνητική παρούσα οικονομική συγκυρία.
Κατά τη γαλλική εφημερίδα, αναζητούνται μέθοδοι όπως η από κοινού προσφυγή σε διεθνή δανεισμό μιας περιορισμένης ομάδας κρατών της ζώνης του ευρώ, η οποία θα συμπεριελάμβανε και την Ελλάδα. Κάτι που ασφαλώς θα διευκόλυνε την Αθήνα, αφού θα δανειζόταν πολύ φθηνότερα και δεν θα ετίθετο θέμα δυνατοτήτων πρόσβασής της στις αγορές. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι άλλες χώρες αυτής της ομάδας θα έπρεπε να υποστούν μεγαλύτερα επιτόκια από αυτά στα οποία είναι συνηθισμένες. Ωστόσο υπό μορφήν αντισταθμίσματος θα ελάμβαναν εξαιρετικά ασφαλείς διαβεβαιώσεις ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα και ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα βρεθεί πάση θυσία το 2012 κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ετσι, η ευρωζώνη θα απέφευγε το πιθανολογούμενο και εξαιρετικά προβληματικό από πολλές απόψεις σενάριο της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ παράλληλα η Αθήνα θα υποχρεωνόταν σε μέτρα «τύπου ΔΝΤ». 

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.