ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ(ΤΟ ΒΗΜΑ)
O διαχειριστής hedge fund Τζον Πόλσον, 53 ετών, θεωρείται ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που «παίζουν» αυτή την περίοδο την Ελλάδα και το ευρώ. Πληροφορίες κύκλων της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι τοποθετήθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτωτικά (short) έναντι του ευρώ και φέρεται να έχει πάρει μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους. Ουσιαστικά ταυτίζεται με το εν εξελίξει κερδοσκοπικό παιχνίδι με επίκεντρο το Σίτι του Λονδίνου το οποίο πρωταγωνιστεί στις πιέσεις επί των ελληνικών τίτλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πόλσον έχει συγκροτήσει ομάδα 20-30 αναλυτών των διεθνών αγορών οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα» και σε συνεργασία μαζί τους αποφασίζει για τις κινήσεις του.
Ο αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων φέρεται ότι αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με την Ελλάδα (μέσω του hedge fund Ρaulson & Company το οποίο ίδρυσε και διοικεί) ποντάροντας στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη μας. Κύκλοι των αγορών συνδέουν ευθέως το hedge fund του κ. Πόλσον με το πρωτοφανές κύμα κερδοσκοπίας με επίκεντρο την Ελλάδα, το οποίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το προοίμιο ήταν η παύση πληρωμών από τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία του Ντουμπάι. Η είδηση αποσταθεροποίησε τις διεθνείς αγορές στα μέσα Νοεμβρίου και έφερε στο προσκήνιο αναλύσεις για το δραματικό ενδεχόμενο κατάρρευσης ενός ανεξάρτητου κράτους, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την ύφεση και οδεύει στον δρόμο της ανάκαμψης. Η στήριξη του Ντουμπάι από το πετρελαιοπαραγωγό Αμπου Ντάμπι καθησύχασε τις αγορές. Εκτοτε η υπερχρεωμένη Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς οικονομικού Τύπου και της διεθνούς κερδοσκοπικής... κοινότητας, εξέχον μέλος της οποίας είναι ο κ. Πόλσον.

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες , ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.