Z.ΤΣΩΛΗΣ (ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)


Κρύος ιδρώτας έλουσε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και τους συμβούλους του στην καρδιά του χειμώνα, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν στο Λονδίνο με ξένους επενδυτές - δηλαδή, τους δανειστές της χώρας- πληροφορήθηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα ότι η Μoody΄s έχει αποφασίσει και θα ανακοινώσει από μέρα σε μέρα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά, συνέχισαν να μιλούν στους ξένους για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, για τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010 και για τα σχέδιά τους για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Ωσπου να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις δεν γνώριζαν αν η χώρα είχε ναυαγήσει, κάτι που θα συνέβαινε αυτόματα αν η Μoody΄s υποβάθμιζε την πιστοληπτική μας ικανότητα δύο σκαλοπάτια, ή αν είχαν ακόμη το περιθώριο χρόνου να διορθώσουν την κατάσταση. (ΚΛΙΚ στον τίτλο για περισσότερα)

Ευτυχώς για όλους συνέβη το δεύτερο. Η Μoody΄s στις 22 Δεκεμβρίου μας υποβάθμισε τελικά κατά ένα επίπεδο, αλλά η Ελλάδα παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία (Α). Αυτό επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης- έστω και ακριβότερα- και οι ελληνικοί τίτλοι να γίνονται αποδεκτοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σχεδόν έναν μήνα όμως μετά το αποκαλυπτικό αυτό περιστατικό και κοντά τέσσερις μήνες από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου οι εταίροι μας στην Ευρώπη, οι δανειστές της Ελλάδας και οι πολίτες που αγωνιούν για την τύχη της οικονομίας κάνοντας έναν απολογισμό δύσκολα διακρίνουν πρωτοβουλίες που θα μας βγάλουν από την κρίση.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας που επηρέασαν ως σήμερα τη ζωή και την τσέπη των πολιτών είναι μόλις τέσσερις:

1. Η κατάργηση των Σταζ, δηλαδή των προγραμμάτων μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Δημόσιο, στα οποία απασχολούνταν ή εξακολουθούν να εργάζονται περί τους 30.000

νέους. Με την απόφαση αυτή το Δημόσιο εξοικονόμησε 15 εκατ. ευρώ τον μήνα αλλά χιλιάδες άνθρωποι έχασαν το ελάχιστο εισόδημα των 500-600 ευρώ τον μήνα. 
2. Η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, που συνοδεύτηκε με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα παλιά ρυπογόνα ΙΧ. Το μέτρο οδήγησε τελικά στην απόσυρση-κατάθεσηστις εφορίες 300.000 πινακίδων αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας και το Δημόσιο έχασε έσοδα που περίμενε. 3. Η χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογουμένους, φτωχά νοικοκυριά, ανέργους, πολυτέκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Το μέτρο αυτό είναι η πρώτη ουσιαστική απόφαση κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης.

4. Η αύξηση του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Πρόκειται για το πιο ουσιαστικό μέτρο της κυβέρνησης που θα αποφέρει μελλοντικά σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, αφού η φορολογική επιβάρυνση ανέβηκε από 1% στο 10% για περιουσίες άνω των 600.000

ευρώ.

Βέβαια η καθυστέρηση της εφαρμογής του μέτρου ώθησε 2.240 κατοίκους των βορείων προαστίων να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα αξίας 540 εκατ. ευρώ και περίπου 1.400 κατοίκους του Παλαιού Ψυχικού να μεταβιβάσουν ακίνητα αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ!

Και τελευταίο μέτρο, οι αυξήσεις των τιμών των τσιγάρων στα 3,90 ευρώ που θα γίνουν αισθητές τις επόμενες εβδομάδες.

Ο απολογισμός αυτός ίσως δικαιολογεί την έκφραση δυσπιστίας των αγορών αλλά και τις πολιτικές πιέσεις που εκδηλώνονται από τους ευρωπαίους εταίρους για την ανάληψη «άμεσης δράσης» από την κυβέρνηση. Και αυτοί είναι το τελευταίο καταφύγιο της χώρας στη δύσκολη αυτή συγκυρία. 

Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες , , ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.