ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ν. ΜΟΥΤΟΥΣΗ (ΤΑ ΝΕΑ)


Με τον.... Καλλικράτη θα γίνουν οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης τον Νοέμβριο του 2010: πρόκειται για την κυβερνητική πρόταση δημιουργίας 13 περιφερειών με αιρετό περιφεριάρχη και 370 νέων δήμων, το όνομα και οι βασικές αρχές της οποίας εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το πρόγραμμα Καλλικράτης, ενώ οι πρώτες εξετάσεις για την αποδοχή που θα συναντήσει το εγχείρημα της «νέας αρχιτεκτονικής» της χώρας αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα που αρχίζει το συνέδριο των δημάρχων. (κλικ στον τίτλο για περισσότερα)


«Η νέα αρχιτεκτονική δεν αποτελεί μια αλλαγή που σχεδιάστηκε με τη λογική συμβιβαστικών διευθετήσεων ή προσωρινών λύσεων» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά την παρουσίαση του προγράμματος.
Όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, μία από τις αλλαγές αφορά την επαναφορά του 50% + 1 για την εκλογή δημάρχων και, βάσει της νέας δομής, περιφερειαρχών. Η εκλογή τους θα γίνεται από τους ψηφοφόρους ολόκληρου του νέου δήμου ή της νέας αιρετής περιφέρειας, σε αντίθεση με τους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους.
Θα προβλέπεται ειδικότερα συγκεκριμένος αριθμός συμβούλων σε κάθε έναν από τους παλαιούς δήμους που θα συνενωθούν και θα ψηφίζονται από το εκλογικό σώμα των παλαιών αυτών δήμων. Αναλόγως, για τα περιφερειακά συμβούλια θα ορίζεται αριθμός συμβούλων σε επίπεδο σημερινών νομαρχιών και θα επιλέγονται από τους ψηφοφόρους τους. Στο πλαίσιο των συνενώσεων προβλέπεται και η αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων κάθε νέου δήμου. Παράλληλα, όπου υφίστανται τοπικά διαμερίσματα άνω των 1.000 κατοίκων θα εκλέγονται τριμελή ή πενταμελή τοπικά συμβούλια, ενώ σε δήμους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα, εάν δεν υπάρχουν. 
Για τη Θεσσαλονίκη
Ανοικτό αφήνει το σχέδιο το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στα όρια νομαρχιών ή νομαρχιακών διαμερισμάτων όπου υπάρχει ανάγκη και αναφέρεται ως παράδειγμα η Αττική. Το σενάριο, πάντως, δημιουργίας ξεχωριστής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, που θα αναλάμβανε και μητροπολιτικές αρμοδιότητες και θα αύξανε τον αριθμό των αιρετών περιφερειών σε 14, δείχνει να απομακρύνεται. Αφορμή στάθηκαν οι αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι διαφώνησαν με το ενδεχόμενο αυτό κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτό εξάλλου στην πρόταση δεν γίνεται εκτενής αναφορά στην μητροπολιτική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η πιθανότητα δημιουργίας μητροπολιτικού δήμου στο επίπεδο του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με θεσμοθέτηση δημοτικών διαμερισμάτων στα όρια των παλαιών δήμων.





Share/Save/Bookmark
Αναρτήθηκε από Stazei Farmaki Ετικέτες ,
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum.