11.1.10
στις
9:18:00 π.μ.
|
www.ethnos.gr
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σενάρια για να λύσει οριστικά το πρόβλημα. Οι προωθούμενες αλλαγές αγγίζουν 140.000 εργαζόμενες στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας, οι οποίες απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια.
1η λύση
Η «μεταφορά» των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ ή εναλλακτικά η δημιουργία νέου ασφαλιστικού φορέα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Με τον τρόπο αυτόν θα λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα του δημοσίου ως επαγγελματικό ταμείο.Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στα επαγγελματικά ταμεία μπορεί να παρεμβαίνει η Κοινότητα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η χώρα μας καλείται να εξισώσει τα όρια συνταξιοδότησης. Ωστόσο σε περίπτωση που οι δημόσιοι υπάλληλοι πάνε στο ΙΚΑ ή σε νέο φορέα μπορούν να διατηρηθούν διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών.(κλικ ατον τίτλο για περισσότερα)
Σε περίπτωση που «κλειδώσει» αυτή η λύση, το όριο ηλικίας στο δημόσιο θα διαμορφωθεί στο 55ο έτος για τις μητέρες ανηλίκων (αν τελικά εφαρμοστεί στο ΙΚΑ ο νόμος Πετραλιά), στο 60ό έτος για τις γυναίκες που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως το 1992 και στο 65ο έτος για τις γυναίκες που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993.
Πρόκειται για το πιο αισιόδοξο σενάριο για τις εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, καθώς η αύξηση των ορίων ηλικίας θα αφορά συγκεκριμένες μόνο ομάδες (π.χ. μητέρες ανηλίκων) και δεν θα ξεπερνά τα πέντε χρόνια.
(κλικ ατον τίτλο για περισσότερα)
2η λύση
Η εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών και γυναικών στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας σε βάθος δεκαετίας προκειμένου να μην ανατραπούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει τριετή περίοδο χάριτος και να εξαιρέσει από τις αλλαγές όσες γυναίκες προλάβουν να ανοίξουν την? πόρτα εξόδου μέχρι το 2013. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, με στόχο οι αλλαγές να ολοκληρωθούν το 2020.
Μεγάλες χαμένες από την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη κι αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Είναι χαρακτηριστικό πως μητέρα ανηλίκου, που ασφαλίστηκε πριν από το 1993, σήμερα συνταξιοδοτείται με 25ετία σε ηλικία 50 ετών. Ωστόσο, αν περάσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας, η «έξοδος» θα γίνεται στο 65ο έτος.
Οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.
110.000 γυναικες θεμελειώνουν σύνταξη
Στα ύψη θα εκτιναχθεί το έλλειμμα αν... αποχωρήσουν οι μισές ασφαλισμένες
Στα ύψη θα εκτιναχθεί το έλλειμμα αν... αποχωρήσουν οι μισές ασφαλισμένες
Με βάση το ισχύον σύστημα, 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους. Ωστόσο οι 110.000 ασφαλισμένες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να ανοίξουν ανά πάσα στιγμή την πόρτα εξόδου.
Σε περίπτωση που υπάρξει μαζική φυγή εργαζομένων, το ασφαλιστικό σύστημα του δημοσίου θα οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
Αρκεί να αναφερθεί πως αν αποχωρήσουν 50.000 γυναίκες -δηλαδή οι μισές από όσες έχουν το δικαίωμα- το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτιναχτεί από τα 700 εκατομμύρια ευρώ στα 2,8 δισεκατομμύρια.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στον ασφαλιστικό φορέα στοιβάζονται ήδη 17.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Ωστόσο, η έκδοση του βοηθήματος καθυστερεί έως και δύο χρόνια εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η διοίκηση του ταμείου εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, όπως η παρακράτηση μισού μισθού για την εγγραφή στο ταμείο, η επιβολή εισφοράς 2% στις πρόσθετες αποδοχές αλλά και η ασφαλιστική κάλυψη όσων έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και 20ετή υπηρεσία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Αναρτήθηκε από
Stazei Farmaki
Ετικέτες
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου